Deltagelse i offisielle turneringer

Terminliste

Terminlisten eller oversikten over alle offisielle turneringer finner du på Norges Tennisforbund. For å få informasjon om den enkelte turnering må du gå til Tournament Software. Her finner du informasjon om pris, hvem som kan delta, påmeldingsinfo, spillelister osv.

Hvordan melde se på turneringer?

Alle (0 – 100 år) som ønsker å spille offisielle turneringer i Norge, må ha et idrettsnr/spillelisens for å melde seg på og delta. Påmeldinger til alle turneringer gjøres på http://ntf.tournamentsoftware.com/

Hvis du ikke har meldt deg på turneringer via tournament software tidligere gjør du slik:

1. Send en mail til post@vbtk.no med spillerens navn og fødselsdato
2. Du vil da få et idrettsnr i retur som du skal bruke til registrering og påmelding
3. Gå inn på http://ntf.tournamentsoftware.com/ – videre til Login
4. Trykk på Registrer deg og kryss av for å godta vilkår og betingelser
5. Registrer din profil med navn, passord, e-post, idrettsnr, fødselsdato og kjønn
6. Verifiser dette og du kommer inn til oversikt turneringer
7. Her kan du se mer info vedr turneringer og melde deg på turneringer

Idrettsnr/Spillelisensen inneholder også en forsikring som gjelder for sykdom og skade i forbindelse med trening eller turnering. Les mer om dette på https://www.tennis.no/spiller/lisens/

Hvem kan spille turneringer?

Alle som er medlemmer av en tennisklubb som er tilsluttet Norges Tennisforbund (VBTK er det!) kan delta. Det spilles turneringer i ulike aldersklasser:
Offisielle turneringer – her må du ha Idrettsnr/Spillelisens for å delta

Klasse              Hvem som kan delta
U.10 år             For deg som er 10 år eller yngre
U.11 år             For deg som er 10 eller 11 år
U.12 år             For deg som er 11 eller 12 år
U.14 år             For deg som er 13 eller14 år
U.16 år             For deg som er 15 eller 16 år
U.19 år             For deg som er 17, 18 eller 19 år
Senior              For deg som er 20 år eller eldre
Veteran           For deg som er 35 år eller eldre

Uoffisielle turneringer – her trenger du ikke Idrettsnr/Spillelisens for å delta

Klasse             Hvem som kan delta
Red Tour        For deg som er 6 – 10 år og går på Rødt nivå kurs
Orange Tour  For deg som er 8 – 13 år og går på Orange nivå kurs
Green Tour     For deg som er 11 – 19 år og går på Grønt Nivå kurs
Yellow Tour    For deg som er 13 – 19 år og går på Gult Nivå kurs

Ta kontakt med din trener eller post@vbtk.no for informasjon vedr disse turneringene.

Når kan jeg begynne å spille turneringer?

Vi anbefaler at man venter ca.1 år (fra nybegynnerkurs) med å spille offisielle turneringer. Hver mnd avholdes det uoffisielle turneringer for Rødt-, Orange-, Grønt og Gult nivå som er tilpasset de mest uerfarne.  Her får barn og ungdom en hyggelig og tilpasset turneringsform.  Alle spiller mot alle og det kåres ingen vinnere.  Invitasjon til disse turneringene sendes ut fra klubben til aktuelle deltagere. Vi anbefaler at eventuelle andre turneringer diskuteres med treneren.  Treneren har godt kjennskap til hva slags ferdigheter og nivå som er viktig å ha før man deltar i turneringer.
Når du først har vært med i en turnering er det mange som ønsker å være med i flere.  I samråd med trener er det greit å legge en plan for hvilke turneringer som kan være aktuelle.

Hvordan melder jeg meg på?

Som nevnt tidligere, ligger all informasjon vedr. offisielle turneringer på terminlisten. Alle påmeldinger til offisielle turneringer gjøres via http://ntf.tournamentsoftware.com  Vi setter pris på om du kan sende oss en mail om hvilke turneringer du har meldt deg på til: post@vbtk.no. Vi prøver så ofte som mulig å få sett våre spillere i aksjon i turneringer.

Hvordan får jeg vite når jeg skal spille første kamp?

Spilleplan og spilletider vil bli lagt ut på http://ntf.tournamentsoftware.com 3 – 5 dager før aktuell turnering.

Hva skal jeg ha med meg til turneringen?

Tennisrackert, tennissko, vannflaske, treningstøy og evt håndkle.  Hvis du skal spille flere kamper samme dagen bør du også ha med matpakke og skift (t-shirts osv).

Hva gjør jeg når jeg kommer til turneringen?

Møt alltid opp i god tid før kampstart.  Det er viktig at du får tid til å varme opp, skifte og klargjøre deg til kamp.  Ha alltid med deg en flaske med vann. Det er viktig å drikke vann før, under og etter kampen.  Det første du gjør er å melde fra til turneringsleder at du har kommet.  De vil da rope deg opp når det er din tur til å spille.  Du håndhilser på din motstander og så kan dere starte.

Ha skjer når vi kommer på banen og er klare til å spille kamp?

Etter å ha hilst på din motstander har dere ca. 5 min til å varme opp.  Det foregår slik at dere slår baller med hverandre.  Hvis du liker å spille volley og smash kan du også be din motstander om å slå noen baller til deg mens du står ved nettet.   Prøv alltid å få tid til noen server før kampen begynner.  Når dere har slått i ca 5 min går dere begge frem til nettet for å trekke om hvem som skal begynne å serve og hvilken side av nette du vil starte på.  Trekningen forgår ved å ”snurre rackerten”.  Helt i den smale enden av rackerten din står logoen til firmaet som laget din rackert.  Det kan være ”W” for Wilson, ”P” for prince osv.   Du ber din motsander om å velge ”opp” eller ”ned” før du snurrer rackerten.  Hvis motstanderen sier eks ”opp” vil det si at, etter at du har snurret rackerten og bokstaven/logoen på din rackert viser ”W” eller ”P” at motstanderen kan velge om han/hun vil serve eller ikke.  Hvis bokstaven viser ”M” eller ”d” betyr det at du kan velge.  Er du i tvil kan du spørre din trener. Nå er dere klare til kampstart.

Hvordan holde tellingen og hvem dømmer om baller er ute eller inne?

Alle som er med i turneringer bør kunne tellesystemet i tennis.  Hvis du ikke kan det, bør du be din trener om å lære deg det. I alle juniorturneringer må spillerne selv stå for dømmingen.  Sørg for at du holder tellingen og si gjerne stillingen høyt slik at din motstander også hører dette.  På den måten unngår du at dere er uenige om stillingen.  Stillingen i antall games holdes orden på ved å bruke kulene på dommerkrakken. I mange turneringer spilles det games med no-add. Det vil si at på stillingen 40-40 spilles det kun et poeng til. Den som vinner dette poenget vinner gamet.
Er du i tvil om hvordan dette gjøres kan du be din trener om å lære deg dette.

Du og din motstander må selv dømme om baller er ”ute” eller ”inne”. Du dømmer på din side av nettet og din motstander på sin side.  I begynnelsen kan det være vanskelig å avgjøre om ballen er ute eller inne.  Som regel ”kjenner du” eller ser du at ballen er klart inne eller ute.  Hvis ballen er ute, på din side av banen” må du rope ”UT” høyt og tydelig med en gang slik at din motstander hører dette.  Husk at hvis du ikke sier ”UT” er det det samme som at ballen er god.   Hvis du er i tvil om ballen er ute eller inne foreslår jeg at du ikke sier noe, men fortsetter å spille på ballen.

Du har ikke lov til å be noen av tilskuerne (foreldre, trenere eller venner) om å avgjøre om ballen er ute eller inne.  Ingen av de som ser på har lov til å hjelpe deg med noe av det som foregår under kampen. De kan si ”bra spill”, ”stå på” osv, men ikke råd og vink.

Hva gjør jeg hvis jeg spiller mot noen som dømmer dårlig?

Du kommer 100% sikkert til å spille mot noen som dømmer dine baller ut og som du mener var inne. Du kommer også til å oppleve at noen mener at du dømmer dårlig. Veldig få spillere jukser bevisst, men noen har vanskelig for å se om ballen virkelig er ute eller inne.  Når man spiller om poeng så håper man på å vinne så mange poeng som mulig.  Noen ganger håper man at motstanderen skal slå feil eller ut.  Når dette ønsket blir sterkt, kan det bli vanskelig å være helt nøyaktig i dømmingen. Rådet er som følger:  Hvis du eller din motstander blir uenige om dømmingen og at dette gjentar seg flere ganger, skal du kontakte de som arrangerer turneringen.  Du skal ikke gå av banen, men be noen av tilskuerne om å hente turneringslederen.  De er da pliktig til å sette opp en dommer i din kamp.  Denne dommeren er da den eneste som skal avgjøre om en ball er ute eller inne.  Husk at selv dommere kan dømme feil!

Hva gjør jeg etter kampen?

Når kampen er ferdig skal du alltid gå frem til nettet og ta din motstander i hånden og si ”Takk for kampen”.  Plukk opp ballene på banen og gå til turneringsledelsen med resultatet.  Hvis du vinner må du be om tid for neste kamp.  Hvis du tapte er det noen ganger slik at du skal spille en kamp til i B- klassen.  Spør om dette.

Greit å vite for trenere, foreldre og tilskuere under kamper:

  • Det er viktig å være stille mens spillet er i gang.
  • Vi har ikke lov til å blande oss inn i spillet!  Dømmingen skal gjøres av spillerne selv og hvis det oppstår problemer skal turneringsledelsen kontaktes.
  • Hvis vi mener at det foregår juksing, unfair spill eller annet skal turneringsledelsen kontaktes.
  • La spillerne selv ordne opp så langt det er mulig.  Disse erfaringene er viktige og det er sjelden vi ser at innblanding fra foreldre, trenere eller tilskuere fører til noe godt.
  • Husk at spillerne kan lese ditt kroppsspråk, ansiktsuttrykk, armbevegelser osv.  La de slippe å se oppgitte trenere og foreldre.
  • Barn er ikke så opptatt av å vinne og tape som oss voksne.  Barn skjønner når de møter noen som er bedre.
  • Det er selvfølgelig fint at vi klapper når en av spillerne gjør noe bra.  Sørg for at også din spillers motstander får litt applaus.
  • Det er hyggelig når barna vinner, men det er viktig at de merker at de får oppmerksomhet også når det går dårlig.
  • Vi kan aldri forlange resultater, men vi kan forlange innsats og oppførsel.  Gi særlig anerkjennelse for dette!
  • Les også Foreldreguiden.

Vi håper dette kan være nyttig informasjon for både spillere og foreldre.  Hvis du har spørsmål kan du ta dette med din trener eller til post@vbtk.no

Med hilsen
Torgrim Fossbråten
Hovedtrener VBTK